Title

US of A - og de andre (VM optakt 3)

Vi er nået til gruppe C i vores VM optakt. Puljen er samlet set den svageste i turneringen, og set fra amerikanernes synspunkt, kunne det dårligt være lettere.

Gruppe C

Dominikanske Republik 

Tyrkiet

USA

Finland

New Zealand

Ukraine

Dominikanske Republik – det tynde øl ()

Holdet fra Caribien er en faktor i Centrobasket (turnering med hold fra Centralamerika og Caribien) og har en placering som 26 på FIBA´s liste. Parret mod bedre hold har man absolut intet at skyde ind med, og de gode gamle dage, hvor man i bedste fald kunne sende en flok NBA-spillere på banen er forbi.

Hold øje med: Der er dog en stjerne tilbage: Francisco Garcia, forwarden fra Houston Rockets. Desuden skal man holde øje med 18-årige Karl-Anthony Towns, som skal spille for Kentucky Wildcats i næste sæson regnes for et toptalent til næste års NBA-draft (nr. fire på draftexpress.coms mock draft).

Tyrkiet – 12 Dev Adam (12 kæmpe mennesker) (***)

Det tyrkiske hold, vil være holdet der kan stikke en kæp i hjulet på andre med ambitioner. Ved sidste VM, som man var værter for, tabte man finalen til USA efter bl.a. at være gået ubesejret gennem gruppespillet. Man har gennem de seneste år vist, at man sagtens kan bide skeer med de store, og listen af sejre tæller blandt andet Spanien, Frankrig, Grækenland og Serbien. I opvarmningskampene til VM har man dog tabt til Canada, men det skal ikke narre nogen tvivl. Tyrkiet kan være med, hvor det er sjovt.

De har dog en tendens til at være meget op og ned og var tæt på ikke engang at komme med til VM efter et katastrofalt Eurobasket 2013, hvor de kun slog Sverige, men tabte til bl.a. Finland. Til gengæld var det tyrkiske basketballforbund klar til at betale for et wild card, som sikrede deres deltagelse.

Holdet mangler en af deres store profiler, idet Ersan Ilyasova fra Milwaukee Bucks bruger sommeren til at komme sig over en skadet ankel.

Hold øje med: Omer Asik, han må boble af spillelyst efter hans sæson og trade væk fra Houston Rockets.

USA – den anden finalist (*****)

På trods af den mega nedtur holdet har taget, siden Paul George gik ned med sin skade, og Kevin Durant trak sig fra rosteren, bør det ikke efterlade nogen tvivl om, at USA møder Spanien i finalen. Alt andet vil være en sensation.

Læs om Pacers dilemma ovenpå Paul Georges skade: "Pacers i skyggen af Paul George"

USA er ganske langt i forberedelserne, og hvis vi kigger nøgternt på det, er man niveauer over næsten alle andre på samtlige pladser på gulvet. Det er faktisk så skræmmende, at de 12 spillere man tager med, hver og en ville vade direkte ind i startopstillingen hos næsten alle andre hold. Der er dog en svaghed, som kan give USA problemer: Stort set samtlige big men i den 30 mand store basistrup har meldt afbud. Det endte med at Mason Plumlee blev kaldt op til Team USA for at man kunne spille med nok store folk til træningen. Plumlee gjorde det så godt, at han stadig er på tale til en roster plads. Men han ville f.eks. næppe komme på det spanske hold, der med bl.a. Gasol-brødrene og Serge Ibaka har to af de senere års DPOY i NBA til at forankre forsvaret.

Anthony Davis står til at skulle trække et stort læs defensivt, men derudover vil man nok også se et særdeles aggressivt forsvar fra guards og wings. Bl.a. har Harden udtalt, at han ser sin opgave som at være defensiv stopper, da der er så mange udprægede scorere på holdet. 

Starterne i opvarmningskampen imod Brasilien lørdag aften var:

  • Anthony Davis
  • Kenneth Faried
  • James Harden
  • Stephen Curry
  • Derrick Rose

Dette er en ekstremt hurtig opstilling og med vanvittigt meget fire power. Især Curry og Davis så ud til at befinde sig som fisk i vandet i den opstilling, mens resten så lidt mere tvivlsomme ud. På grund af udskifterningerne i truppen vil der nok stadig blive eksperimenteret med, hvad der fungerer bedst, og det vil ikke undre hvis vi f.eks. får Cousins at se som center og Davis som power forward på et tidspunkt.

Hold øje med: Anthony Davis og Derrick Rose. Davis kan blive turneringens mest dominerende spiller, og hvis alt falder i hak, vil han være i stand til at vise os noget, vi ser meget sjældent – en mega stat filler der kommer til at eje luften i begge ender af banen. Hans hurtighed vil nok også være en ubehagelig oplevelse for de fleste hold. Derrick Rose har set formidabel ud under Team USAs træninger, og får mulighed for at vise verden, at han er en af de bedste spillere overhovedet. Der er meget få guards i verden, der kan følge ham, når han er i den form, og der er færre af dem med til VM. I mange matchups vil han ganske enkelt være ustoppelig.

Finland – de debuterende nordboere ()

Finland er debutanter ved en VM slutrunde, hvilket i sig selv er en markering for basketball i vores del af verden. Finland har en evne til at overpræstere, som de demonstrerede ved Eurobasket 2013, hvor det bl.a. blev til sejre over Tyrkiet, Rusland, Grækenland og Slovenien. Ud fra det resultat kan man sige, at det var fair nok, at de overhovedet kom med i wild card-puljen. Der var dog flere hold, som normalt regnes for meget stærkere, som meldte sig ud, fordi de ikke ville betale en millionsum til FIBA for et wild card. Det gjorde Finland dog heller ikke, de fik derimod sponsorhjælp, idet firmaet bag Angry Birds stillede deres platform til rådighed for FIBA-reklamer, Mange har kritiseret FIBAs proces bag wild card-uddelingen, og det virker absurd, at Finland kom med på den måde, men da det er sidste gang, der bliver uddelt wild cards til World Cup, så slipper de måske for videre tiltale.

Det der i den seneste tid har trukket størst overskrifter vedrørende det finske mandskabi er dog tilføjelsen af Drew Gooden til rosteren. Det forbedrer nok ikke deres chancer voldsomt, men der er ikke meget andet, der sætter finsk basketball på verdenskortet.

Hold øje med: Petteri Koponen, der personligt sænkede Grækenland med 29 points ved Eurobasket, er den største profil, men også NBA-spillerne Gooden og Erik Murphy bør kunne yde deres.

New Zealand – med over, men så ude ()

Holdet som kaldes ”Tall blacks” kommer som et upåagtet hold til slutrunden. Man er ikke kendt for at levere prangende resultater, men i denne gruppe, er det ikke helt umuligt at gå med over i mellemrunden. Hverken Finland eller Ukraine ser skræmmende ud. New Zealand plejer at ligge lige under Australiens niveau oig taber som regel de indbyrdes kampe. Stort set alle på holdet spiller i den hjemlige eller den australske liga.

Oklahoma City Thunders Steven Adams har endnu ikke optrådt for New Zealand på seniorniveau, og i udtalelser fra det new zealandske forbund kunne man mellem linjerne læse undren over, at han tilsyneladende var klar til at spille Summer League for OKC, men ikke VM for sit landshold. Ifølge ham selv har han valgt at prioritere at arbejde med sin udvikling som basketballspiller efter de retningslinjer, som Thunders trænere har lagt. Og det er måske også det sundeste for en 20-årig med kort basketballerfaring, som stadig har en del at lære.

Hold øje med: Hvis ikke man har oplevet et new zealandsk landshold før, skal man være klar til opvarmningen: De udfører en ”Haka” (Mäori stilling) før hver kamp. 

Ukraine – en mulig overraskelse ()

Ukraines roster bliver, når det gælder stjernestatus, nærmest overskygget af træneren. Det er Mike Fratello som de fleste vil kende som en karakteristisk stemme fra NBA, og hans bijob er at være landstræner for Ukraine. Ukraine kommer til VM via en sjetteplads ved Eurobasket 2013, holdets suverænt bedste resultat, siden landet blev selvstændigt i 1991. De hentede undervejs sejre over bl.a. Serbien, Israel og Italien. De havde heldtet med sig, men var også gode til at vinde de tætte kampe undervejs.

Hold øje med: Pooh Jeter. Han var i 2010-2011 ved at bide sig fast hos Sacramento Kings, men røg dog efter sæsonen tilbage til Europa. Han er en farverig spiller og ledte Ukraine både i points og assists ved Eurobasket.

Facebook comments