Title

Når NBA bare er en smuttur til Berlin væk

I den kommende uge fortsætter NBA pre-season i Berlin, når San Antonio Spurs tørner sammen med Alba Berlin. Og selv om det bare er en træningskamp, så smager det en del af NBA-basket.

Tilrettelægger man turen med økonomisk fornuft, kan man få et glimt af NBA mestrene, til en pris hvor alle kan være med. De billigste billetter til kampen koster 57 euro, og turen derned og en eventuel overnatning, koster heller ikke alverden.

Kampen, og de kampe NBA har planlagt denne pre-season i forskellige egne af verden, er en fortsættelse af den lange tradition NBA efterhånden har opbygget, med at spille kampe uden for de vante rammer. Nuvel, det er ikke altid betydningsfulde kampe, der er et markedsførings aspekt ved det, men det giver dog mulighed for, at man som fan kan komme til at opleve lidt af den magi, der opstår, når man ser de rigtige helte i levende live.

Det hele startede den 9. september 1978, da Washington Bullets og Maccabi Tel Aviv bød hinanden op. Mestrene Bullets tabte i øvrigt 98-97 til Maccabi, men en tradition opstod, kampene mellem NBA holdene og holdene fra resten af verden er fortsat lige siden.  

I 1987 kom der et tvist i historien om NBA holdene mod hold fra kontinentet. McDonald´s Championship blev indført – turneringen blev dog lukket fra 1999, men de 9 gange hvor den blev afholdt, var det et NBA hold der vandt hver gang. Dog med svingende margin.

Traditionen hvor to NBA hold spiller mod hinanden uden for USA blev indført i 1993. I de senere år har det endda udviklet sig til, at der spilles regulær sæson-kampe i Europa og ikke blot preseason. Der går sågar rygter om, at programmet skal udvides yderligere og alternativt, at der skal indlemmes hold fra Europa i NBA – men mon ikke der går adskillige år før det bliver en realitet.

Historisk hedder statistikken 63-11 i NBA favør mod FIBA hold uden for USA - 3 af de nederlag som NBA hold har lidt, er sket til Maccabi. Sammenlagt er der spillet 147 kampe uden for Nord Amerika. Det er foretaget i 20 lande hvor 43 forskellige byer har lagt baner til. Og her tælles der 7 regulær sæson kampe. Også i 2014 kommer NBA uden for staterne, og begiver sig til andre egne af verden. Programmet for 2014 pre-season ser således ud:  

NBA Global Games 2014 program

Kampe

Dato

By

Arena

San Antonio Spurs vs. Alba Berlin

Okt. 8

Berlin, Tyskland

O2 World Berlin

San Antonio Spurs vs. Fenerbahçe Ülker Istanbul

Okt. 11

Istanbul, Tyrkiet

Ülker Sports Arena

Cleveland Cavaliers vs. Miami Heat

Okt. 11

Rio de Janeiro, Brasilien

HSBC Arena

Brooklyn Nets vs. Sacramento Kings

Okt. 12

Shanghai, Kina

Mercedes-Benz Arena

Brooklyn Nets vs. Sacramento Kings

Okt. 15

Beijing, Kina

MasterCard Center

En ring sluttes

Den 8. oktober 2014 bliver cirklen sluttet for undertegnedes vedkommende. På det tidspunkt er det 15 år minus en uge siden, jeg så San Antonio Spurs vinde knebent over Varese Roosters på DR 1 en lørdag eftermiddag. Der var rødt hår, Daniel Santiago, og et Spurs hold der ikke gav meget i starten, men over en hel kamp og især en fjerde quarter afgjorde tingene. At kampen blev vist på dansk tv, var et udslag af Danmarks Radios optakt til en ny satsning - NBA Action på DR 2 over 1999-2000 sæsonen. Lykken var gjort, og et slidt VHS bånd med kampen ligger 

Rejsen går derfor til Berlin for at se kampen mellem Spurs og Alba Berlin (der sjovt nok også vises på dansk tv, nemlig TV 2 Zulu). Det er første gang Spurs skal spille kamp siden de blev mestre i sommer, og det foregår i O2 arena. Der er købt court side tickets og medie akkreditering til kampen, og til vores læsere, vil vi forsøge at dokumentere det efter bedste evne, så I måske får lyst til måske at foretage en lignende tur på et tidspunkt.

Selve det at købe billetter er i og for sig en enkel sag. Det sjove er, at der sagtens kan købes pakker hvor oplevelsen bliver udvidet. Det var på tale om ikke der skulle gås all in, og det ville så involvere denne tour de force ud i sponsorpleje:

PLATINUM EXPERIENCE (650 EUR)

 • Early access (60 min before general doors)
 • Courtside Seat (Block B Mitte 13 – 20, B rechts 1- 12)
 • Reception in Chairman's Club (CC) prior game
 • Meet & Greet with NBA legend and San Antonio Spurs Silver Dancers in CC
 • In Seat Service
 • Access to Club
 • All-Inclusive Catering
 • Guided tour
 • On court picture
 • Lanyard
 • Personalized Spurs jersey
 • Game program
 • After-match Party in World Dinner Restaurant
 • Access to Spurs practice on the day before

 

Den "legend" man vil kunne møde, er Robert Horry. De almindelige billetter er til salg via O2 og Alba Berlins sider. Hvis man skal i udvidet pakker, skal man foretage et telefonopkald og risikere at få en i den anden ende som ikke kan engelsk, men meget tysk. De sender så en e-mail som man kan springe på eller ej.

På det praktiske plan er Boris Diaw sandsynligvis også glad for, at hans holdkammerater kommer til Europa. Han har restitueret efter VM og slutter sig til dem i Berlin. Chris Mannixs twitter havde følgende guldkorn fra Gregg Popovich forleden dag: ”Pop on Boris Diaw: "Boris is having pina coladas. We have a pool where you guess his weight. You have to start at 275."” Diaw svarede igen på Instragram:

Boris Diaw gav et bevis på, hvorfor holdet ikke er det kedeligste i NBA, og skal man tror vandrørene er man ved at gøre klar til at forsvare trofæet.

De billigste billetter til kampen på onsdag koster som nævnt 57 euro, og der var stadig billetter tilbage da vi tjekkede i sidste uge.

Spurs imod Alba er den klart mest tilgængelige pre-season kamp for danskere, men den mest interessante Global Games-kamp bliver spillet i Rio de Janeiro, når Miami Heat tørner sammen med Cleveland Cavaliers. På papiret er der intet på spil, men i medierne og på det mentale plan, har vi at gøre med givetvis den største kamp der er spillet på fremmed grund i mange år. Man skal have levet uden internet eller en hver anden form for kommunikation, for ikke at have opdaget hvad der skete da LeBron James vendte hjem. Der er så mange vinkler på den kamp, at det bliver svært at vælge. 

Facebook comments