Title

Keep calm and Vamos España (VM optakt 1)

Den 30. august skydes VM basketball 2014 i gang seks forskellige steder i Spanien. Over de følgende 14 dage, vil det bedste internationale basketball give underholdning og spænding, men det vil også give os et blik på styrkeforholdet nationerne imellem.

Ved slutrunden starter 24 nationer, fra forskellige egne af verden. Der er fire grupper, og de fire bedste hold fra hver gruppe går videre til sweet 16. Kvalifikationen er foregået som følger:

  • ​Værtsnationen er automatisk kvalificeret, hvilket forklarer hvorfor nationer som Danmark, Saudi Arabien og Qatar har søgt om værtsskabet.
  • VInderen af det forudgående OL (USA) er ligeledes kvalificeret og bliver taget ud af deres regionale FIBA-pulje.
  • FIBA Asia: 15 nationer kæmper om tre pladser fra de asiatiske mesterskaber.
  • FIBA Ocania: To pladser. Australien og New Zealand er automatisk kvalificeret, da kun disse to nationer stiller op.
  • FIBA Africa: 16 nationer kæmper om tre pladser ved de afrikanske mesterskaber også kaldet Afrobasket
  • FIBA Americas: 20 nationer kæmper om fire pladser ved FIBA Americas-mesterskaberne.
  • FIBA Europe: 24 nationer kæmper om seks pladser ved europamesterkaberne, også kaldet Eurobasket.
  • Wild cards: Fire ekstra deltagere, som udpeges direkte af FIBA.

De danske tv-rettigheder ligger hos TV3 Sport/Viaplay

Lad os slå fast med det samme – FIBA World Cup er både skidt og kanel. Der er kampe, man SKAL se, og så er der en del, man godt kan skippe. NBAinfo har været i kontakt med TV3 Sport, som har rettighederne. Der vil blive streamet kampe på Viaplay, men derudover er stationen endnu ikke klar til at melde ud i detaljer, hvordan dækningen bliver. En alternativ er FIBAs betalingsløsning  livebasketball.tv på nettet, som kan fås i en "Summer Pass" udgave til 1 euro/8 kr  (NB! man skal huske at vælge "Global Pass", før denne mulighed dukker frem). 

Skulle man være i områderne for kampene (Las Palmas, Granada, Sevilla, Madrid, Barakaldo og Barcelona), kan de billigste billetter erhverves for 12 euro, og finalen topper med 200 euro for de bedste pladser.

NBAinfo.dk gennemgår frem mod VM de fire grupper, og rater deres chancer fra nul til fem samlet set. Vi tager naturligvis forbehold for skader og ændringer i truppene frem mod starten af slutrunden. Vi starter med gruppe A – den stille gruppe.

Gruppe A

Spanien

Serbien

Frankrig

Brasilien

Egypten

Iran

Spanien – den ene finalist (*****)

Vi må fra start gå ud fra, at Spanien står med det ene ben i finalen. De er på hjemmebane, og hvis de går videre fra gruppespillet bør resten være en formalitet.

Holdet består efter en nøgtern vurdering af det bedste spillermateriale, som ikke render rundt med et amerikansk pas. Gasol-brødrene plejer mere eller mindre at gøre, hvad de vil, i internationalt spil, og Navarro og Fernandez spiller altid op til deres bedste. når de trækker i nationaldragten. Især Fernandez skal man være opmærksom på, når og hvis de tørner sammen med USA. Han plejer altid at være ekstra tændt. Som Spanske Marca skrev om ham under finalerne mod Barcalona: ”Por esto Rudy es un genio” – derfor er Rudy et geni. Med henvisning til hans spektakulære spil og bombardement fra distancen.   

Vi skal dog passe lidt på, med at give dem pokalen for tidligt. Ved Eurobasket i 2013 stoppede Frankrig dem ved semifinalen efter overtid – en kamp hvor Tony Parker gjorde hvad han ville - så de er til at slå. Deres svagheder er dog størst udtalt i de kampe hvor de møder guards som har højere niveau end hvad er normalt i internationalt spil, og i de kampe hvor tempoet er højere end slutscorer der ligger i spændet 75-90 points.

Vi kan ikke komme uden om, at de har hjemme publikummet i ryggen, og derfor har alle tiders mulighed for at tage VM titlen tilbage – de har vundet den en gang før, nemlig i 2006.

Hold øje med: Navarro, nyligt kåret MVP i ligaen og vel den største spanske spiller på merit siden og Rubio, der flere gange har vist, at han især defensivt kan give USA problemer.

Serbien – er med videre, men næppe mere end det (*)

Det serbiske hold er ikke ueffent – der er spillere med NBA erfaring, men hvis vi skal være helt kyniske, har de stjålet pladsen fra Italien. Serbien blev kvalificeret på baggrund af deres placering ved Eurobasket – de tabte kvart finalen fra Spanien med 30 points. Men det var alligevel nok til at gå videre.

Hvis vi skal gætte på et europæisk land der med tiden kommer til at spytte flere NBA spillere afsted, er det nok Serbien vi skal begynde at kigge imod.

Hold øje med: Bogdan Bogdanović og Nemanja Nedović. Bogdan kan sammenlignes med en ung Mike Miller og blev i år draftet af Suns, men han kommer ikke til staterne før om to år. Han er netop røget fra Partizan til Fenerbache. I Euroleague snittede han i den forgange sæson 18,8 pts. på shooting guard positionen.

Frankrig – lille outsider til medaljer, men så heller ikke mere (**)

Frankrig kommer som de seneste vindere af Eurobasket - en titel der plejer at love godt før et VM. Det gør det ikke denne gang. Flaget var ellers hejst og håbene var store i forhold til at levere et super resultat. Deres vigtigste spiller holder dog fri fra landsholdet denne sommer - Tony Parker vil fokusere på NBA og senere kvalifikationen til OL 2016 i Rio de Janeiro, som han har sagt bliver hans sidste turnering for landsholdet. Parker efterlader et temmelig stort hul både på og uden for banen. Og tidligere erfaringer viser, at de kan få det svært uden ham. De kan dog med lidt god vilje stadig sætte en startopstilling med fem NBA-spillere, og det borger naturligvis for en kvalitet, som man ikke finder hos mange nationer.

Det er svært at sige noget om, hvem der kommer til at repræsentere holdet endeligt, men vi forventer at Diaw og Batum er rimelig sikre.

Hold øje med: Kevin Seraphin, Rudy Gobert. Hvis man har set Summer League sidste år og i år, så har nok også oplevet fænomenet Gobert. Hvis ikke han dunker et par gange og laver en række blocks har han spillet en dårlig kamp efter hans standarder.

Brasilien – et usikkert kort (*)

Brasilien er kommet med på et wild card. Set fra det synspunkt er det et fair wild card, da Brasilen tegner sig for noget af det bedste man kan få, når ikke man er kvalificeret direkte til turneringen. De bør gå videre fra gruppespillet.

Hold øje med: Svært at sige. PT er Brasiliens den mest usikre roster. Der kan være 4 NBA spillere med, eller slet ingen. Vi kan godt forestille os at de store mænd, Splitter, Nene og Varejao ikke får lov til at tage af sted, og det kan godt betyde at Iran eller Egypten kan snige sig ud af gruppen.

Egypten – de ukendte spillere fra den ukendte liga ()

Det er svært at sige noget om Egypten. Du finder ikke spillerne på Wikipedia og stort set alle spillerne er fra den hjemlige liga. Egypten er med på baggrund af deres andenplads ved de afrikanske mesterskaber – også kaldet ”Afrobasket”. Her gik deres vej gennem Tunesien, Cap Verde og Senegal – for dem der har set lidt OL basket over de sidste 18 år vil man vide, at det ikke ligefrem er nationer som tegner sig for store resultater internationalt set.

Umiddelbart vurderes Egypten ikke til at have en chance. De har trukket sorteper og skal være heldige at vinde en kamp – og det skal være over Iran. Deres mulighed kan være, at Brasilien ikke møder op med A-holdet.

Hold øje med: Assem Marei, som er det nærmeste Egypten kommer på et NBA-prospect. Han har spillet i NCAA (Division II) de seneste to sæsoner.

Bonus info: Deres kælenavn er Faraonerne

Iran – Hamed Haddadi og de andre ()

Iran er med som asiatisk mester. I finalen slog de Filipinerne efter selv at have klaret Jordan og Taiwan i mellemrunden.

Alle spillere er fra den hjemlige liga.  Den eneste vi kender er Hamed Haddadi, da han har været i NBA.

Iran er kvalificeret til deres andet VM ud af 17 mulige. Ved forrige VM (2010) vandt de en af fem kampe, og det var mod Tunesien.

Ingen chance – har potentiale til at vinde en kamp og det er over Egypten.  Ligesom Egypten, skal deres chance være, at Brasilien ikke kommer i stærk form og med en trup der kan noget.

Hold øje med: Hamed Haddadi, der blev topscorer, toprebounder og MVP ved de asiatiske mesterskaber.

Facebook comments