Title

Finaleoptakt

Selv om der var andre stærke kandidater, er der en ubønhørlig logik i, at Warriors og Cavaliers mødes i finaleserien.

Vi testede sidste sæson en teori om, at et mesterhold kræver mindst en potentiel top fem spiller og mindst et defensivt es. Hele artiklen kan læses her, men her er "vinderformlen":

Denne ”formel” er lavet af 82games.com, og der er meget få eksempler på mesterhold, der falder udenfor.

Og det er i det lys, at Warriors og Cavaliers er de oplagte finalehold. Clippers, Rockets, Spurs og Grizzlies har også ingredienserne i Vest, men Warriors har bare mere af det hele.

I Øst er det egentlig Bulls, der har den rigtige sammensætning, men så skal primært Joakim Noah være helt på toppen. Og selv med en Noah på 80 procent, var det på flere måder Chicago, der tabte den serie, lige så meget som det var Cleveland, der vandt,

Et hold som Hawks mangler simpelt hen superstjernekvaliteten uanset deres strålende regulære sæson, og medmindre et par af deres spillere tager et skridt op, så bliver det nok ved "lige ved og næsten". Hawks manglede dog også det nærmeste, de kommer et defensivt es, Thabo Sefalosha, som de i høj grad kunne have brugt.

All-NBA Teams er ikke en popularitetskonkurrence

Nogen vil måske undre sig over, at man kan bruge noget så subjektivt som afstemninger til at vurdere et holds kvaliteter. All-NBA og All-Defense afstemningerne er dog ikke popularitetskonkurrencer, men professionelle vurderinger fra NBA-journalister over hele USA, så afstemningerne er mere et udtryk for konsensus om ”hvem er de stærkeste spillere lige nu”. Det betyder ikke, at der ikke kan være overseelser og fejlvurderinger. Men det svarer nok meget godt til, hvad den generelle opfattelse er.

F.eks. er det færreste vel uenige om, at Stephen Curry og LeBron James er to stærke MVP-kandidater, og at det i år var fair nok, at Curry løb med prisen. Det er naturligvis de to superstjerner i serien. Og meget vil blive afgjort af, hvor stor indflydelse, de får lov at have.

Normalt ville man så placere Klay Thompson og Kyrie Irving i sidekick-kategorierne, men der er de faktisk ikke helt endnu. De blev begge for første gang i år valgt til et All-NBA Team og begge blev placeret på Third Team.

Green-Bogut er forsvarets hjørnesten

For Golden State Warriors er det duoen Draymond Green (Defensive 1st Team)-Andrew Bogut (Defensive 2nd Team), der udgør Currys vigtigste støtter. Det kan virke paradoksalt, når man ved, at Klay Thompson er en formidabel tovejsspiller og kan afgøre kampe på egen hånd, når han bliver varm. Men han har ikke været i ELITEN i denne sæson eller tidligere, og man kunne godt forestille sig en 3-and-D-spiller, der kunne fungere for Warriors. Men hvor ville de være uden deres forsvarsduo?

Thompson har naturligvis potentialet til at være sidekick, men han er meget lettere at undvære end Curry.

Se Rauf Maliks interview med Andre Iguodala.

For at det ikke skal være løgn, har Warriors i Andre Iguodala et tredje defensivt es (Defensive 1st Team 2014), og man skal ikke undervurdere, hvor vigtig han er, når der er behov for afløsning til at dække LeBron James. Han regnes for en af de bedste til lige den opgave, og man kunne godt forestille sig, at han af den grund får flere minutter end f.eks. Harrison Barnes, afhængigt af hvordan serien udvikler sig.

For Cleveland Cavaliers er den dårlige nyhed, at det er Kevin Love (to gange All-NBA Second Team), der er deres sidekick, og at LeBron James (4 gange MVP, NBA First Team 2006 og 2008-2015 samt Defensive First Team 2009-2013) både er deres superstjerne og defensive es.

Men lad os sige, at Irving har potentialet til at blive All-NBA Second Team, og at Iman Shumpert potentialet til at blive All-Defensive Second Team. Det er lidt snyd ift. "vinderformlen", men det er sandsynlige bud.

...men Thompson-Mozgov er ikke langt efter

Big man-duoen Tristan Thompson-Timofej Mozgov er ikke helt så højt rangeret defensivt som Green-Bogut, men har faktisk en bedre defensiv rating i dette slutspil.

Der skal man så bemærke, at Warriors har stået over for langt stærkere modstand i feltet end Cavaliers. Men det er et signal om, at Cleveland nok ikke er så langt efter, som statistikkerne fra den regulære sæson viser. Og hvis de havde spillet lige så godt forsvar hele sæsonen, som de har i slutspillet, så ville vi måske se Shumpert og James på et All-Defensive 2nd Team, selv om James stadig falder ud ind imellem.

Alt i alt mangler der tilsyneladende lidt hos Cavaliers, når det drejer sig om topydeevnen, og det er derfor Warriors er favoritter hos mange iagttagere. Der er dog også en del, der går med LeBron James, og det er ikke så underligt. Hans CV er tungere end alle andre spilleres på de to hold tilsammen. Og han og hans to kolleger, James Jones og Mike Miller, som han tog med fra Miami, er de eneste med tidligere NBA-mesterskaber, som spiller i finaleserien.

Der er mange mulige udfald, men medmindre Clevelands rollespillere igen tager pippet fra modstanderne, så ligner det en forholdsvis sikker sejr til Golden State: 4-1, hvor Cleveland vinder kamp tre.

Facebook comments