Title

Du tager en superstjerne eller to...

Grizzlies og Bulls er nok de største overraskelser blandt de syv hold, der har alle ingredienser til et mesterhold.

Det er nu drømmene om en mesterskabsring bliver knust. I hvert fald for i år. 16 franchises er gået i gang med playoffs, og selv om det er lige under halvdelen af holdene som har en realistisk forhåbning om at komme i finalen, så tænker selv de undertippede hold, at ”hvis bare vi kan komme videre fra 1. runde, så kan alt ske.”

Men sandheden er, at der er meget få af den slags Askepot-historier i NBA. Det vindende hold skal næsten altid findes blandt de forhåndstippede. Det seneste eksempel på det modsatte er Dallas Mavericks i 2011, men selv på det hold havde man de ingredienser, som er nødvendige for at blive mestre i vore dages NBA.

Statistikker støtter teori

Stat-sitet 82games.com undersøgte i 2006, hvad der skal til for at bygge et mesterskabshold, og deres undersøgelse viste følgende

- Fra 1957 til 2005 havde 45 ud af 49 mesterhold (92 procent) mindst én spiller der havde været på All-NBA 1st Team i en af de fire forudgående sæsoner, dvs. inklusive mesterskabssæsonen. Man kan med lidt god vilje sige, at en 1st Team-udtagelse definerer en spiller som potentielt i top fem. Over 75 procent af mesterholdene havde en spiller på holdet, som på et eller andet tidspunkt havde været liga-MVP.

- På 81 procent af mesterholdene havde man mindst én spiller, der havde været på All-Defensive 1st Team i en de fire forudgående sæsoner. Og samtlige øvrige NBA-vindere havde enten mindst en spiller, der kom på All-Defensive 1st Team eller to spillere der kom på 2nd Team i den efterfølgende sæson.

- 92 procent af mesterholdene havde mindst én spiller i top 8 på PER-listen (Player Efficiency Rating) i den regulære sæson op til mesterskabet.

NBAinfo opdaterer statistikken

NBAinfo har gennemgået mesterholdene siden 2006, og en af de ovenstående statistikker holder ikke længere 100 procent: Miami Heat havde i 2006 ikke nogen på All-Defensive 1st Team, men de havde dog Alonzo Mourning, 2xDPOY tidligere i karrieren samt Shaquille O'Neal og Dwyane Wade der begge har været på All-Defensive 2nd Team på et tidspunkt i karrieren. Så defensiven var bestemt kompetent besat.

Hverken Lakers i 2010 eller Mavericks i 2011 havde en spiller i top 8 på PER-listen. De havde dog begge en lige udenfor: Pau Gasol var nr. 9 i 2010 og Dirk Nowitzki var nr. ti i 2011.

Samtlige mesterhold siden 2006 har haft en tidligere eller regerende MVP på holdet. Så den tendens er blevet styrket.

Man tager en superstjerne...

De to dominerende dogmer om, hvad der skal til for at lave et NBA-mesterhold, er:

  • Dogme 1: Du skal have en superstjerne, som kan vinde kampe på egen hånd.
  • Dogme 2: Offensiven vinder kampe – defensiven vinder mesterskaber.

Og som 82games' undersøgelse viser, så er der i høj grad noget om snakken. De har derfor lavet en opskrift, der lyder:

  1. 1 superstjerne (dvs. en potentiel top fem spiller), som har været udtaget til All-NBA 1st Team inden for de seneste fire sæsoner. Man kan til nød klare sig med en top fem forsvarsspiller (All-Defensive 1st Team) eller en, der ligger i top 8 i PER. Men uden en All-NBA 1st Team udtagelse, er det kun DPOY som kan regnes med i den øverste elite. Resten hører til en lavere kategori af stjerner.
  2. 1 eller 2 sidekicks, som kan være enten en top ti spiller eller en top ti forsvarsspiller (All-NBA 1st eller 2nd Team eller All-Defensive 1st eller 2nd Team).
  3. Uanset offensive kvaliteter, skal man dog have mindst en spiller, der har været på All-Defensive 1st eller 2nd Team.

I denne sæson er der følgende spillere i hvad vi kalder guld-, sølv- og bronzelaget:

 

NBAinfo byder på dettes års udmærkelser

Den ovenstående oversigt mangler årets udmærkelser, men det er nok ikke meget galt at skyde på, at Kevin Durant bliver MVP, at Joakim Noah bliver DPOY samt at følgende spillere kommer på All-NBA og All-Defensive Teams:

All-NBA 1st Team: Chris Paul, James Harden, Kevin Durant, LeBron James, Joakim Noah.

All-NBA 2nd Team: Stephen Curry, Goran Dragic, Blake Griffin, Kevin Love, Dwight Howard.

All-Defensive 1st Team: Patrick Beverley, Paul George, Anthony Davis, Serge Ibaka, Joakim Noah

All-Defensive 2nd Team: Andre Igoudala, Jimmy Butler, Tim Duncan, LeBron James, Roy Hibbert

 

Årets favoritter

Ud fra kriterierne for at bygge et mesterhold, giver det følgende favoritfelt:

HoldSuperstjerner fra guldlagetSidekicks

Joakim Noah *

Jimmy Butler *

Dwight Howard

James Harden**

Patrick Beverley **

 

Chris Paul

Blake Griffin

Marc Gasol

 

Tony Allen

Mike Conley Jr.

LeBron James

Dwyane Wade

Kevin Durant

Serge Ibaka

Russell Westbrook

 

Tim DuncanTony Parker

Outsiderne:

HoldSuperstjerner fra sølvlagetSidekicks
Kevin Garnett ***                 ?
Dirk Nowitzki?
Stephen Curry ****Andre Igoudala      
Paul GeorgeRoy Hibbert

*) Chicago Bulls er det eneste hold, hvor NBAinfo har foregrebet begivenhedernes gang og flyttet dem op i topklassen ud fra Noahs fremragende sæson. Jimmy Butler ligner en spiller på vej mod All-Defensive 1st Team om ikke i år, så snart.

**) James Harden er muligvis blot i sølvlaget. Det kommer an på hans placering på All-NBA Teams. Patrick Beverley burde have en god chance for at komme på All-Defensive 1st eller 2nd Team i år eller senere.

***) Det er ved at være et par sæsoner siden Kevin Garnett modtog sin seneste udmærkelse. Men han overholder kravet til at ligge i sølvlaget. Det er umiddelbart svært at sige, hvem der kan betegnes som hans sidekick.

****) Stephen Curry  vil  sikkert  af  nogle  blive  placeret    årets All-NBA  1st Team,  og  dermed i  guldlaget.

Der venter dynamitserier i Vest

Skemaet ovenfor fortæller, hvorfor Oklahoma City Thunder imod Memphis Grizzlies er sværvægtsmatchen i 1. runde af playoffs. Her forsvinder en decideret mesterskabskandidat.

Men i det hele taget er Western Conference pakket med dynamitopgør hele vejen til finalen. Selv Portland Trail Blazers, som er de eneste, der ikke opfylder kriterierne for at være en mesterskabskandidat, kan sagtens lave ravage.

I Eastern Conference vil det være en overraskelse, hvis ikke semifinalerne hedder Indiana-Chicago og Miami-Brooklyn, men det er kun Miami, der ligner mesterskabsfavoritter. Alle de tre øvrige hold har dog vist, at de kan slå Heat både hjemme og ude.

Uden for playoffs

Der findes en række stjerner i både guld- og sølvlaget, som ikke er kommet i playoffs. De store skuffelser i sæsonen er naturligvis Los Angeles Lakers og New York Knicks.

Lakers ville kun være blandt favoritterne med både Kobe Bryant og Pau Gasol skadesfri og i topform, og det har de som bekendt ikke været. Det er ikke til at sige, hvad der sker i Lakers i denne off-season, men der er forlydender om, at Gasol ikke kommer tilbage. Det tyder på endnu et år i mørke, mens man betaler dyre veteranpenge til Bryant og Steve Nash. Måske kan man sælge picket i årets draft og få en yngre sidekick-spiller.

For Knicks har sæsonen nærmest været et mareridt. Stoudemire har kun til sidst i sæsonen vist glimt af, at han engang var en top fem spiller. Tyson Chandlers dage som DPOY lader også til at være langt bag ham. Men selv med kun Carmelo Anthony til at trække læsset burde New York have været et playoff-hold i øst, når man ser på konkurrencen. Der skal ske noget denne sommer for at få liv i Knicks igen.

Celtics med to spillere på listen glimrer også ved deres fravær i playoffs. Rajon Rondo har dog spillet mindre end en halv sæson efter sin korsbåndskade, og endnu færre kampe sammen med Avery Bradley.

Også Anthony Davis, DeMarcus Cousins og Kevin Love repræsenterer hold uden for playoffs. Og mens man så småt er ved at bygge noget op om Davis i New Orleans og Cousins i Sacramento, så ser det straks mere giftigt ud i Minnesota, hvor man allerede i flere omgange har forsøgt at samle et konkurrencedygtigt hold.

Det ovenstående fortæller naturligvis også, at man ikke for alvor kan forudse, hvordan en sæson – eller en playoffserie - vil gå, alene ud fra hvert holds ”star power”. Der er mange flere ting på spil. Men statistikken taler for, at det er et godt sted at starte.

Facebook comments