Title

Den mest åbne pulje (VM optakt 2)

Vi fortsætter VM optakten og gennemgår gruppe B – en pulje der som udgangspunkt må antages at være den mest åbne af alle puljerne, dog med to klare dumpefavoritter. 

Man kan også kalde denne gruppe "USA-dræbernes pulje", da de tre seneste nationer, der har slået USA i turneringsspil, befinder sig i den: Puerto Rico (OL 2004), Argentina (OL 2004) og Grækenland (VM 2006).

Gruppe B

Filippinerne

Senegal

Puerto Rico

Argentina

Grækenland

Kroatien

Filippinerne – turneringens formodet svageste hold ()

Filippinerne er med til turneringen på baggrund af deres sølvmedaljer til de asiatiske mesterskaber på hjemmebane i 2013. Som de andre deltagerlande fra den del af basketballlandskabet er nationen en uvæsentlig del af selve turneringen, og vi skal ikke regne med, at der er mulighed for de store sejre ensige pæne nederlag. Holdet er pt. Placeret som nr. 34 på FIBAs rangliste.

Langt størstedelen af spillerne er koncentreret i den hjemlige liga, som har eksisteret siden 1975. Holdet skal deltage i VM for første gang i historien, og alene det er måske for stor en oplevelse for nogle af spillerne til at de kan præstere på deres højeste niveau. Omvendt kan en god start give højspændte spillere vinger.

Det klart største navn på holdkortet er Andray Blatche, som blev kontaktet af det filippinske basketballforbund for et par år siden om at få filippinsk pas og dermed adgang til at spille for landsholdet. Op mod halvdelen af holdet har både amerikansk og filipinsk statsborgerskab, hvoraf de fleste er naturaliserede efter at have spillet i den filippinske liga.

Alt andet lige, så vil det være en overraskelse, hvis de henter blot en enkelt sejr. De må formodes at være VMs svageste hold, men har måske chancen imod Senegal.

Hold  øje med:  Blatche  får her  chancen for at  være sit holds  omdrejningspunktSpørgsmålet  erom  han  kan  leve op  til  det.

Bonusinfo: Tjek navnene på holdene i den hjemlige filippinske liga. Det er farverigt og kreativt.

Senegal – spændende indslag ()

Senegal kommer med tredjepladsen ved de afrikanske mesterskaber i bagagen. Nu er de afrikanske mesterskaber i forvejen ikke en ophidsende oplevelse, så Senegal er næppe den store trussel for nogen hold.

Der er dog stadig spænding omkring rosteren. Gorgui Dieng fra Minnesota Timberwolves er med i første pulje der er offentliggjort, og han tegner sig som det mest prominente navn. Ud over det har man en masse spillere fra den franske liga, samt en gruppe som enten spiller college eller på andet højt niveau.

Senegal vil leve på deres størrelse, og vil som det ofte ses hos afrikanske hold, få det utroligt svært når tempoet ryger for højt i vejret.

Det forventes ikke, at Senegal går videre fra puljespillet.

Hold øje med: Hvis Gorgui Deng er med, så har Senegal en shot blocker, der kan gøre livet surt for modstandernes centerspillere.

Puerto Rico – dynamitten i puljen (*)

Puerto Rico kommer til turneringen som et af de hold vi bør holde øje med som en outsider til ravage. Arroyo, Balkman, Barea og Santiago (hvis han tager med) er alle navne en aficionado vil kunne nikke genkendende til.

Puerto Rico er et hold, der på papiret kommer ud af gruppespillet. Der er usikkerhed omkring Arroyos deltagelse, men Barea er trådt i karakter over de seneste kampe. Han snitter 22,5 points mod sekundamodstand, men vi husker ham alle fra NBA finalerne i 2011 – hans størrelse og hans skill set kan drive gæk med ethvert forsvar, og skulle man gætte på en outsider til turneringstopscorer, må han være en af kandidaterne.

Hold øje med: Renaldo Balkman - hvis man får muligheden skal man altid holde øje med Balkman, uanset om han bare står på sidelinjen og hepper.

Bonusinfo: Puerto Rico er et af de hold der inden for de sidste 10 år har slået USA i turneringsspil. Ved OL i 2004 smed de 19 overskydende points på dem i en kamp, hvor USA mere eller mindre faldt fra hinanden. Det er det største nederlag USA har haft ved OL, og kampen var stærkt medvirkende til den nye strategi, USA Basketball har brugt til at udtage landshold siden 2005.

Argentina – "Messias" er væk og generationsskiftet i gang (**)

Kilden med Argentinas Golden Generation er ved at løbe tør. Den største historie op til VM har ikke været, hvordan holdet kommer til at klare sig, men hvorfor stjernen over dem alle, Manu Ginobili ikke skal med til slutrunden. Ginobili har været og er for holdet, hvad Messi er for landsholdet i fodbold, så det er klart, at en slutrunde uden Ginobili kun kan blive en fiasko. Han har problemer med benet officielt, men det er ligeså meget et spørgsmål om, at San Antonio Spurs simpelthen ikke vil lade ham deltage - selv om han var fit. Det har resulteret i nogle emotionelle udtalelser frem og tilbage, og det har så endt med at Gregg Popovich ganske enkelt har sagt nej. Det betyder højst sandsynligt, at vi har set det sidste til Ginobili på det argentinske landshold.

Det skal ikke være skidt det hele. Scola, Prigioni, Nocioni og Hermann har meldt sig under ”Coat of arms”, så den umiddelbare velkendte stamme er med. Hertil skal vi spæde en række unge kræfter, hvor det er svært at udpege nogle egentlige profiler. Hvis man kigger på stats, ligger det jævnt fordelt, og hvis man kan genkalde sig hvordan Argentina spiller, minder det mest af alt om ”total basketball” hvor alle er en trussel, og det bedste skud er den frie mand.  

Argentina får ikke problemer med puljespillet. Det er de næste runder hvor de kan løbe ind i problemer som godt kan betyde et tidligt exit.

Hold øje med: Walter Hermann gør comeback ved en slutrunde efter otte års pause (!!) og i en alder af 35 år. Dette understreger blot, at Argentina stadig forsøger at presse mest muligt ud af The Golden Generation, mens det er svært at finde helt så kvalificerede afløsere. Af den yngre generation er det især point guard Facundo Campazzo fra den hjemlige argentinske liga, man skal lægge mærke til. Han var - efter Scola - Argentinas næstmest scorende spiller ved FIBA Americas-mesterskabet sidste år.

Grækenland – lad os se hvad det kan blive til (**)

Græsk landsholdsbasketball plejer at være en tør omgang for det utrænede øje. Ikke desto mindre har holdet en god placering på verdensranglisten, og ved seneste VM sluttede man med en 11 plads, hvor man blandt andet slog Puerto Rico, men røg ud til Spanien i sweet 16.

En af grækernes største styrker er deres evne til at udnytte modstandernes svagheder. Det gik galt ved Eurobasket 2013, men primært pga skader til nøglespillerne. Lige nu ser det ud til, at man bør kunne sætte et stærkt hold.

Grækenland lever på de fundamentale dyder, og har muligheden for at sætte en stopklods i de fleste modstandere med deres fysik men også deres holdspil. Hertil kan vi lægge Giannis Antetokounmpo. Han er en spillertype som de har savnet som tillæg til det de kan – han har de atletiske egenskaber som den typiske græske spiller ikke besidder, og det kan være en mulig trumf at spille ud. Normalt vil han være bag Kostas Papanikolau i rotationen som small forward, men de burde kunne spille sammen, som de bl.a. gjorde i forberedelseskampen imod Frankrig for en uge siden.

Hvis resten flasker sig ved opgørelse af rosteren, vil vi kunne se Nick Calathes og Kostas Koufos i turneringen. Hvis de deltager sammen med Giannis, ser grækerne på papiret stærke ud. Deres placering som nummer 5 på FIBA ranglisten er heller ikke tilfældig.

Hold øje med: "The Greek Freak"  Giannis  Antetokounmpo fra Milwaukee Bucks demonstrerede i sidste NBA-sæson, at den hype der var omkring hans atletiske evner, var aldeles berettiget. Samtidigt spiller han tilpas "sund" basketball til at passe ind på et græsk landshold. Han har mulighed for at tage et trin op blandt stjernerne i denne turnering. Omvendt kan hans manglende erfaring føre til nogle ture på bænken.

Kroatien – euroball når det er bedst (*)

Der er Bojan Bogdanović og så er der de andre. Bojan har været kastet af holdet, kommet tilbage, og nyligt skrevet under på en tre års aftale som rygtes at være 10 millioner dollars værd med Brooklyn Nets. Han spiller som en mindre talentfuld Nowitzki, men han er det største navn på holdet.

Ud over Bojan har kroaterne også en Dario Šarić på rosteren. Han blev taget som nr. 12 af Magic i årets draft (traded til 76ers derefter), og hans meritter som U-spiller er nok til at gøre de fleste misundelige. Ved de U16 og U18 EM han har deltaget i, har han været MVP begge gange. Hvis hans udvikling fortsætter, så bliver han Kroatiens næste superstjerne.

Kroatien har ud over deres egne, nogle amerikanere som ligger i periferien til at komme med på landsholdet. Bojan og Dario (hvorfor lyder det så smukt?) er lederne på holdet, og hvis de formår at sætte sig igennem og blande den velkendte intensitet ind i opgørene, kan Kroatien være turneringens overraskelse. De har i hvert fald en chance imod alle hold i pulje B og bør gå videre blandt de 16 bedste.

Hold øje med: Bojan og Dario – deres skill set er utrolig traditionelt, men for pokker de kan spille.

Facebook comments